RSS Feed

spaghetti z brokułami i czosnkiem

Składniki

– 250 g makaronu spaghetti (raczej grubszego);

– brokuł;

– główka czosnku;

– duża buteleczka śmietany 18%;

– sól;

– świeżo zmielony pieprz;

– masło do smażenia;

– łyżka oliwy do gotowania spaghetti.

[dla dwóch bardzo głodnych osób]

Przygotowanie

Brokuła umyć, podzielić na bardzo małe różyczki, odrzucając łodygi. Wrzucić na rozgrzane masło, lekko posolić i smażyć do miękkości (może być nawet leciutko zrumieniony).
Na patelnię wycisnąć obrany czosnek, podsmażyć delikatnie (uważać, żeby nie zgorzkniał).
Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, żeby śmietana się zredukowała.

W trakcie przygotowania sosu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy ugotować spaghetti (al dente).

Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowo-czosnkowym.
Podawać z lampką białego wina.

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: