RSS Feed

Schab pieczony z piwem i serem

Składniki

1 kg schabu bez kości
14 plastrów żółtego ostrego sera
100 ml jasnego piwa
2 łyżeczki sproszkowanego kminku
10 ml rosołu (może być z kostki)
sól i pieprz

Przygotowanie

MIęso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok 85 min. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać rosołem. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć. Upieczony schab ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec w piekarniku do stopienia się sera. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: