RSS Feed

ogórki w zalewie

Składniki

3 kg ogórków,
4 średnie cebule,
2 stołowe łyżki soli
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 łyżki stołowe przyprawy CURRY
2 łyżki stołowe papryki słodkiej
1 łyżka stołowa pieprzu ziołowego
3 szklanki wody

Przygotowanie

ogórki obieramy, kroimy jak na mizerię, dodajemy cebulę pokrojoną półkrążki, sól, wszystko mieszamy, odstawiamy na 1/2 godziny, wylewamy powstały sok. Ogórki wkładamy do słoików na 4/5 wysokości. zalewamy zagotowaną, wrzącą, zalewą z pozostałych składników (woda, ocet, cukier, curry, pieprz, papryka). zakręcamy, następnego dnia możemy częstować gości i siebie. Polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: