RSS Feed

Ciemny chleb wieloziarnisty

Składniki

Zaczyn:
1 szkl mąki razowej żytniej (ale może być i zwykła)
1 szkl wody
1 łyżka miodu
25 g drożdży

Ciasto:
3 szkl mąki pszennej – możemy ją wymieszać z pszenną razową lub pełnoziarnistą – wtedy 2 szkl zwykłej i jedna inna
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju lub oliwy
3 łyżki kakao – można zmniejszyć do 2
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki dowolnych otrębów (pszenne, żytnie, owsiane)
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
0,5 szkl wody

Uwaga!!
z racji ilości kakao – chleb wychodzi dosyć intensywny w smaku. Można zmniejszyć ilość kakao (ale wtedy kolor chleba też będzie jaśniejszy), można też dosypać łyżkę cukru do rozczynu- tylko wtedy słodkość przebija w smaku – i mnie osobiście to przeszkadza, szczególnie gdy chleb jest przeznaczony do smalcu.
Wypróbowałam wszystkie wersje

Przygotowanie

przygotować rozczyn – w pół szklanki gorącej wody rozpuścić miód, dopełnić szklankę zimną wodą. W misce wymieszać składniki i zostawić do podrośnięcia – minimum 15 minut, maksymalnie do 12 godzin – wtedy otrzymamy leciutki zakwas.

Do miski dać wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić – 10-15 minut. Zostawić do wyrośnięcia – 40 minut, ponownie wyrobić. Uformować bochenek (lub przełożyć do foremki). Ponownie dać mu wyrosnąć – 40 minut.
Piec w temp.180 stopni około godziny – po 50 minutach sprawdzić czy jest upieczony i ewentualnie wydłużyć czas.

przepis ten powstał na bazie przepisu ze zbiorów Borgii

ten chleb wykonany jest z podwójnej porcji – z pojedynczej (przepisowej) wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: