RSS Feed

Tropikalne ciasto

Składniki

ciasto:

150 g masla
250 g maki
szczypta soli

owoce do przelozenia:

4 kiwi
1 mango
puszka ananasa pokrojonego w kostke

masa:

4 zoltka
50 g cukru
sok z ananasa pozostaly po odsaczenia
50 g maki

beza:

4 bialka
50 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie

1. Zagniesc ciasto i wylozyc nim natluszczona forme. Wylepic takze boki na wysokosc ok. 3 cm. Odstawic ciasto do schlodzenia.

2. Kiwi i mango obrac, pokroic w kostke ok. 1 cm. Ananasa odsaczyc a sok zostawic do masy.

3. Piekarnik nagrzac do 180°C

4. Zoltka utrzec na parze, dodawac powoli cukier, gdy masa bedzie juz miala konsystencje gestej piany dodawac powoli sok z ananasa i make. Zdjac z garnka z woda.

5. Owoce wylozyc na ciasto i polac je masa. Wstawic do piekarnika (juz nagrzanego) i piec 30 minut.

6. Bialka ubic ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Wstawic do lodowki do momentu kiedy ciasto sie podpiecze.

7. Po 30 minutach pieczenia nalozyc piane na ciasto i tak dlugo piec az sie zrobi zlotobrazowa beza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: