RSS Feed

Pierś z kurczaka zapiekana w cebulowym sosie

Składniki

4 piersi z kurczaka
500ml śmietany kremówki (min. 30%)
2 zupy cebulowe w proszku Knorr
natka pietruszki
ser tarty (ewentualnie)

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze części i wkładamy do naczynia żaroodpornego wczesniej wysmarowanego tłusczem. Posypujemy zupą cebulową Knorr. Nie ma potrzeby dodawania 2 opakowań zupy. Jeśli ktoś lubi mniej słone, wystarczy 1 opakowanie lub 1,5. Całość zalewamy śmietaną kremówką, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez45 minut (max do 1 godziny). Możemy wzbogacić danie posypując je pod koniec zapiekania tartym serem, ale z własnego doświadczenia wiem, że nie jest to konieczne. Danie smakuje wyśmienicie posypane natką pietruszki i serwowane z pieczonymi ziemniakami (pokrojonymi na części i pieczonymi w piekarniku) oraz sałatą. Równie dobrze smakuje podane z białym pieczywem.

Przepis na tę potrawę przywiózł mój mąż wracając do domu ze statku, na którym pracował. Należy przyznać, że jest to bardzo łatwe, a przede wszystkim szybkie danie, bo jego przygotowanie zajmuje mniej, niż 10 minut. Pasuje też na każdą okazję.
A jak smakuje!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: