RSS Feed

Potrawka jednogarnkowa.

Składniki

50 dag kiełbasy cienkiej (śląska lub podwawelska)
1 średniej wielkości cukinia
2 ogórki konserwowe
1 duża cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 płaska łyżka cząbru suszonego
1 czubata łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku granulowanego
300 ml gęstego przecieru pomidorowego
150 ml wody
sól,pieprz
1 kostka bulion na wędzonce
olej do smażenia

Przygotowanie

Kiełbasę pokroić w pół plastry , cebulę posiekać.
Podsmażyć dobrze kiełbasę, pod koniec dodać cebulę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.Przełożyć do rondla.
Cukinię umyć,wraz ze skórką pokroić w pół plastry (ok.4 mm grubości), podsmażyć na oleju, posypać cząbrem,czosnkiem i dodać do kiełbasy.
Fasolę czerwoną opłukać z zalewy,osączyć i dołożyć do pozostałych składników.Zalać je przecierem pomidorowym i wodą, wsypać majeranek i wrzucić kostkę bulionową na wędzonce. Doprawić pieprzem i solą (nie za dużo bo bulion i kiełbasa są słone).
Podawać z pieczywem ew. z ryżem .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: