RSS Feed

Sos slodko-kwasno-pikantny

Składniki

1 papryka czerwona
2 zabki czosnku
3 male straki chili
250 g cukru
125 ml octu np. ryzowego
500 ml wody
maka ziemniaczana do zageszczenia

Sosu starcza na jedna porzadna porcje, tak jak w restauracji.

Przygotowanie

1. Papryke oczyscic i pokroic w male kawalki, czosnek grubo posiekac, z chili odkroic ogonki i pokroic w dosc duze kawalki, wszystko razem zmiksowac.

2. Wode zagotowac z octem i cukrem. Dodac püree i zagotowac jeszcze raz, zagescic maka ziemniaczana. Dodac do warzyw, wymieszac.

Sos ten mozna rowniez przygotowac do sloika i przechowywac miesiac w lodowce. Jesli go jednak zapasteryzujememy to dluzej.

Przepis z chinskiej restauracji, gdzie kiedys (przez miesiac) uczylam sie gotowac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: