RSS Feed

Ciasto czekoladowe

Składniki

220 gr miękkiego masła
370 gr ciemnego cukru muscovado lub cukru trzcinowego
1cukier waniliowy
2 jajka
2 gorzkie czekolady
200 gr mąki
1 łyżeczka sody
250 ml wrzątku

Przygotowanie

Tortownicę lub okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy
papierem do pieczenia – to ważne, bo ciasto jest wilgotne. Ucieramy masło i cukier,
dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy 3/4 rozpuszczonej i przestudzonej czekolady (czekoladę rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej czyli do większego naczynia wlewamy wodę i zagotowujemy, stawiamy mniejsze, wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy drewnianą łyżką aż się rozpuści) i mieszamy, ale tylko tyle, żeby składniki połączyły się. Następnie dodajemy na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody i łyżkę wrzątku aż do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Masę przelewamy do blaszki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170. Polewamy pozostałą rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy ciasto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: