RSS Feed

Szybka i łatwa zapiekanka

Składniki

Kilka kromek chleba tostowego, 30 dag pieczarek,duża cebula,mały kubek śmietany 12%,2 łyżki mąki,20 dag starego żółtego sera,1 jajko, 3 łyżki margaryny, przyprawy: sól, maggi, czosnek w proszku.

Przygotowanie

Cebulę obrać,pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.Dodać do niej obrane,umyte i pokrojone w talarki pieczarki i dalej dusić przez chwilę.Następnie dodać do śmietany 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki, dobrze rozmieszać, doprawić do smaku maggi i wlać do usmażonych pieczarek.Podgotować chwilkę aby się zagęściło i doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną,na dnie ułożyć kromki chleba tostowego (też lekko posmarowane)i posypać je połową startego sera,na chleb wyłożyć masę pieczarkową.Drugą połowę startego sera rozmieszać z całym jajkiem i rozprowadzić na samej górze.Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika (ok.180C-200C)i zapiekać ok 10-15 minut(tak aby roztopił się ser).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: