RSS Feed

Ananasowiec Justynki

Składniki

Biszkot
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa ananasowa
1 puszka ananasów
2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
2 budynie śmietankowe
1 masło lub margaryna

Przygotowanie

Biszkopt
Żółtka utrzeć z cukrem .Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę z białek dodać do żółtek i wymieszać.Gotowe ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest wewnątrz suche a na zewnątrz lekko przyrumienione.
Masa
Ananasy odsączyć i pokroić w drobną kostkę.Sok z ananasów przelać do garnka i uzupełnić wodą do 1 litra.Z tego odlać szklankę płynu , wsypać budyń i rozmieszać, Pozostały płyn zagotować i ugotować na nim budyń.Do gorącego budyniu wsypać galaretki i włożyć kostkę masła.Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia .Lekko przestudzić.Dodać owoce.

Kiedy biszkopt ostygnie przekroić go na dwie części.Przełożyć tężejącą masą owocową.Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Zamiast anansów można wziąć inne owoce , tylko należy wtedy dobrać do smaku galaretki – panuje tu zupełna dowolność.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: