RSS Feed

Cycki teściowej (murzynki)

Składniki

Biszkopt – składniki + sposób wykonania

1 szklanka = 200g

Masa kokosowo-makowa:

6 białek
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 szkl. maku (suchy)
1 szkl. wiórek kokosowych

Masa budyniowa:

370 ml mleka
1 kost. margaryny (250g)
6 żółtek
1 op. budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej

Polewa:

2/3 kost. margaryny (ok. 170g)
4 łyżki wody
2 czubate łyżki kakao
1 szkl. cukru

Dodatkowo:

rodzynki
okrągłe biszkopty
wódka lub kawa
1 słoiczek (250g) dżemu

Przygotowanie

1. Upiec biszkopt wg podanego przepisu.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mak i wiórki. Piec w temp. 160st ok. 20min.
3. 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
4. Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę.

Układać w kolejności:
1) Biszkopt
2) Dżem
3) Masa makowo-kokosowa
3) Masa budyniowa
4) Nasączone w wódce biszkopty
5) Polewa na ciasto
5) Rodzynki na biszkopty

Spróbuj. Nie pożałujesz!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: