RSS Feed

Kapusta letnia zasmażana

Składniki

1 średnia główka młodej kapusty
2 plastry boczku gotowanego grubości ok. palca (może być w formie rolady – wędliny)
1/2 pęczka koperku
2 dymki ze szczypiorem
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

“A lato idzie pieszo, już łąki nim się cieszą i stoją całe w kwiatach, na powitanie lata…”
Młoda kapusta to synonim letnich obiadów. Ubóstwiam. Po prostu.

Kapustę poszatkować, wrzucić do miski, dobrze posolić i zostawić na ok. 30 minut. Koperek posiekać, dymkę razem ze szczypiorem posiekać w cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą i wrzucić cebulkę. Przemieszać i delikatnie zeszklić. Dodać odciśniętą z wody kapustę – warto na bieżąco mieszać i przesuwać warzywo na patelni – bo jego objętość na początku wydaje się dość duża, ale niebawem będzie idealna. Smażyć aż cała kapusta zmieni kolor i lekko zmięknie. Następnie dodać boczek i połowę koperku. Przemieszać i zalać szklanką wody. Dusić ok. 20 minut. Na koniec podkręcić gaz, żeby woda odparowała. Mąkę rozprowadzić w 1/2 filiżanki wody, wlać do kapusty – jeśli płyn w którym dusi się kapusta nie zmniejszy dostatecznie objętości i całość będzie po prostu zbyt rzadka.

Na koniec dosypać resztę koperku, posolić, popieprzyć do smaku. Świetne jako samodzielne danie, znakomity dodatek do grillowanego mięsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: