RSS Feed

Sernik “idealny”

Składniki

Ciasto:

3 szkl. mąki (ok. 400g)
1 kostka margaryny (250g)
5 łyżeczek cukru (ok. 22g)
5 żółtek
3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia (15g)

Masa serowa:

1 kg sera białego z wiaderka (najlepiej Delfiko)
1 jajko
1 budyń waniliowy bez cukru (jak na 1/2 l mleka)
1,5 szklanki cukru pudru (ok. 240g) (z tego: 0,5szkl. do sera i 1szkl. do białak)

1/2 kostki masła (100g)
1 puszka brzoskwiń (820g)

Wielkość blaszki: 33cm x 23 cm

Przygotowanie

Ciasto:

Tłuszcz z cukrem utrzeć, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 + 1/3): większą wyłożyć blaszkę a mniejszą włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:

Masło i 0,5 szkl. cukru utrzeć, dodać jajko, następnie ser i budyń. Dokładnie połączyć.

Masę serową wyłożyć na ciasto, na to odsączone, pokrojone (w plasterki) brzoskwinie. Ubić pianę z białek z pozostałą ilością cukru (1 szklanka) i wylać na wierzch. Ponoć lepszy efekt uzyska się dodając pod koniec ubijania białek jedną, płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) pozostałe ciasto z zamrażarki.

Piec ok. 60 minut w 180 stopniach (grzałka góra – dół ).

Przepis pochodzi z nieznanego mi źródła. Sernik jest przepyszny więc poprosiłam o spisanie go dla mnie. Jego konsystencja jest bardzo delikatna i kremowa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: