RSS Feed

stefanka 2

Składniki

* 4 opakowania herbatników
* 25 dkg masła( jakiegoś dobrego, nie roślinnego!)
* 3 żółtka
* 20 dkg cukru
* 0,5 laski wanilii
* 2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
* kila kropli olejku rumowego lub rumu
* 5 dkg orzechów

Przygotowanie

W makutrze utrzeć masło, po czym – ucierając – dodawać po jednym żółtku i trochę cukru, drobniutko porojoną wanilię i kakao. Herbatniki układać warstwami, przekładając każdąw warstwę masą. Po wyczerpaniu składników (należy pozostawić trochę masy na posmarowanie wierzchu) przycisnąć deska, obciążyć i pozostawić na kilka godzin. Posmaroać wierzch i obsypać posekanymi orzechami. Stefanka najsmaczniejsza jest po 2 dniach.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: