RSS Feed

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki

Składniki na 4 osoby:

4 plastry schabu bez kości jak na kotlety
1 mała cebula
50-60 dag pieczarek
3/4 szkl. śmietany 30%
1 kostka rosołowa
1 łyzka oleju
szczypta soli

Przygotowanie

mięso lekko rozbijamy, opruszamy sola i obsmażamy jeśli to możliwe (odpowiednia patelnia) to bez tłuszczu, następnie podlewamy ok. 1/2 szkl wody i dusimy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na osobnej patelni na oleju. pieczarki myjemy i kroimy w plasterki (lub jak kto woli), wrzucamy je na cebulę mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem aż pieczarki puszczą wodę. odkrywamy pieczarki, dodajemy kostkę i odparowywujemy prawie całą wodę od czasu do czasu mieszając. do garnuszka wlewamy śmietankę i 3/4 szkl. wody, dodajemy mąkę i mieszamy rogalką lub mikserem. z patelni wyciągamy mięso i wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy pieczarki i na wolnym ogniu delikatnie mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. do sosu wkładamy mięso i podgrzewamy. ja podaje zazwyczaj z gniecionymi ziemniakami i buraczkami lub mizerią, a moja ciocia z ciemnym makaronem “pełne zboża”.

Życzę smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: