RSS Feed

Ciasto rodzynkowe z przyprawami korzennymi

Składniki

18 dag mąki
łyżeczka cynamonułyżeczka mielonego imbirupół łyżeczki sody oczyszczonej15 dag miękkiego masłaszklanka cukru (20 dag)3 jajka
3 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)pół łyżeczki esencji cytrynowejszklanka rodzynkówłyżka stołowa posiekanego imbiru w cukrzecukier puder do posypania

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180oC.

Smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką podłużną formę do pieczenia. W średniej wielkości misce przesiewamy mąkę, cynamon, imbir i sodę oczyszczoną. Odstawiamy. Ucieramy na puszystą masę cukier i masło. Powoli dodajemy jajka, starannie ucierając przed dodaniem następnego. Łączymy z sokiem cytrynowym, esencją cytrynową i zawartością pierwszej miski. Dalej ucieramy. Na końcu dodajemy rodzynki i imbir.

Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek włożony do ciasta jest po wyjęciu suchy i czysty. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy ciasto w formie 20 minut. Następnie wyjmujemy je z formy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: