RSS Feed

Schab duszony

Składniki

4 plastry schabu (nieubite)
1 średnia cebula
2 garście suszonych grzybów
1 papryka czerwona średniej wielkości
1/4 żółtej papryki
2 średnie pomidory
1 ząbek czosnku
łyżka śimetany 12%
olej do smażenia
łyżka masła

Przyprawy wg smaku:

Jałowiec
pieprz
sól

Przygotowanie

Na patelni na wysokim ogniu podgrzewamy olej i masło, ja podgrzewałam na najwyższym ogniu.
Kiedy już jest mocno nagrzane kładziemy plastry schabu i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulke i smażymy ok 30sek. po czym dodajemy 1/3
szklanki ciepłej wody to dusimy ok 5 min na małym ogniu, po tym czasie dodajemy umyte suszone grzyby.
Wszystko dusimy ok 10 min następnie dodajemy papryke pokrojoną w dość duże kawałki.
Gotujemy to aż papryka będzie miękka i dodajemy pomidory (wcześniej sparzamy i zdejmujemy skórkę)
pokrojone w kostke. Kiedy to wszystko się dusi, kroimy ząbek czosnku w jak najdrobniejszą kostkę
następnie dodajemy do naszego dania. dusimy to ok 5 min. i dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: