RSS Feed

Korko italiano

Składniki

kilkanaście pomidorków koktajlowych
15 dkg twarogu białego – użyłam serka Capri
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
listki bazylii (tyle sztuk ile pomidorków albo podwójnie jeśli małe)
do smaku: sól, pieprz biały mielony
wykałaczki lub szpadki

sos:
1 szkl. octu balsamicznego

Przygotowanie

delikatne, pachnące bazylią, z kwaskowym sosem…

Ocet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i stawiamy na niedużym ogniu, gotujemy aż będzie miał konsystencję syropu, studzimy (trzeba pamiętać, że stygnąc jeszcze zgęstnieje)

Twaróg rozcieramy dokładnie z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki. Na każdą wykałaczkę nadziewamy kulkę serka, 1-2 listki bazylii i pomidorka.
Talerz, najlepiej biały (całość ładnie na takim wygląda) polewamy niewielką ilością syropu balsamico w esy-floresy i układamy koreczki – sposób ułożenia w/g uznania, można po prostu porozrzucać je po talerzu albo ułożyć koliście… Resztę syropu podajemy w miseczce.
Proste i bajecznie smaczne!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: